fbpx

Blog

Apa Itu DTG Printing Untuk Printing T Shirt

Pada artikel kali ini, kami akan bercerita tentang kegunaan DTG printing untuk printing t shirt. Tidak ramai yang tahu tentang cetakan ini berbanding jenis cetakan yang lain.

Untuk pengetahuan semua, DTG Printing adalah salah satu proses cetakan yang ada dalam tekstil dengan mencetak dakwat khas (water-based ink)  ke atas fabrik menggunakan printer DTG. Dakwat khas akan disembur keatas fabrik untuk printing baju dan kemudian dakwat akan menyerap ke dalam fabrik.

Kelebihan yang Ada Pada DTG Printing

DTG printing tiada minima order. Anda boleh menempah printing t shirt dalam kuantiti yang kecil. Selain itu, ia sangat mudah untuk dicetak kerana ia tidak mempunyai banyak step dan peralatan. Jadi, ia akan lebih menjimatkan masa dan tenaga. Tambahan pula, printing ini juga adalah singkatan bagi Direct to Garment. Ia akan terus dicetak atas fabrik dan kemudian akan ke proses heat press.

Oleh kerana penyerapan dakwat DTG printer ke printing t shirt, ia dapat tahan lebih lama pada printing t shirt dan akan mendapatkan warna yang sangat terang dan cantik. Material yang sering digunakan untuk jenis  printing ini adalah fabrik cotton seperti t shirt dan polo.

Walaupun dengan kelebihan yang ada pada DTG printing ini, ia sudah tidak relevan pada masa sekarang kerana lebih banyak teknologi percetakan yang lagi berkualiti dan cepat, tetapi ia masih digunakan pada kedai pencetakan tertentu.

Bagi anda yang ingin melihat produk percetakan yang kami buat dengan pelbagai jenis fabrik dan berkualiti tinggi yang terdapat di kedai kami, boleh datang ke showroom Mafeya Apparel di Shah Alam, Selangor ataupun anda boleh hubungi kami di talian 017-2290224

 

LOKASI SHOWROOM (Mafeya Apparel)
Team Cetak (Kilang Printing T-Shirt & Embroidery)
32-A, Jalan Kristal J7/J,
Seksyen 7, 40000 Shah Alam,
Selangor Darul Ehsan.

WAKTU PEJABAT
Isnin hingga Jumaat (9.00 am – 6.00 pm)
Sabtu (9.00 am – 1.00 pm)
Ahad & Cuti Umum – TUTUP

HOTLINE
+6 03 – 5523 6690 (Office)

Ikuti Team Cetak di Facebook dan Instagram untuk dapatkan kemaskini terkini.

Tiada komen lagi. Jadi yang pertama tinggalkan komen!

Buat Komen

Nota: Alamat e-mel anda tidak akan dikongsi oleh pihak ketiga. Ruang bertanda * adalah wajib diisi.

Pertanyaan

Anda ada persoalan mengenai produk atau perkhidmatan kami?

Bercakap dengan kami melalui WhatsApp untuk respon yang lebih pantas. Kami sedia membantu anda.

WhatsApp Kami
Daftar Ejen WhatsApp