fbpx

Blog

Cetak Baju Menggunakan DTF Printing

cetak baju

Kebanyakkan kilang cetak baju akan menggunakan teknik DTF kerana teknologi ini masih baru dan sering digunakan. Namun, ada segelintir kita yang masih tidak tahu dengan manfaat dan kekurangan DTF untuk cetak baju.

Manfaat Teknik DTF

Mesti ramai yang tertanya -tanya kenapa teknik ini sangat popular di pusat servis percetakan? kerana teknologi ini adalah salah satu teknik untuk mencetak baju yang paling cepat kerana ia hanya mengambil masa 5 minit sahaja.

Masa yang diambil untuk cetak baju juga pantas. Hasil cetakan sekiranya menggunakan DTF printing, lebih berkualiti kerana ia tidak mudah tertanggal, anti luntur dan kemasannya juga cantik.

Jadi, tidak hairanlah jika banyak kilang cetak baju dan kedai printing tshirt diluar sana menggunakan kaedah ini. Lebih menariknya, ia boleh menghasilkan cetakan yang details pada baju dan tiada had design.

Dari segi penggunaan warna pula, DTF ini boleh mencetak baju menggunakan pelbagai warna pada satu baju. Kualiti warna pada tshirt menjadi cantik dan terang kerana ia boleh untuk cetak baju dengan fully warna.

cetak baju

 

Kekurangan Teknik DTF

Antara kekurangan DTF printing, adalah ia memerlukan bajet yang mahal. Jika dilihat dari segi peralatan, kos print DTF lebih tinggi berbanding DTG. Oleh sebab itu, banyak pusat cetak baju memilih untuk mencari pembekal dari luar negara seperti China dan India.

Selain itu, ia hanya boleh print design sehingga saiz ukuran A3 sahaja. Lebih besar ukuran percetakan, lebih tinggi kosnya. Walaupun begitu, hasil yang diberikan tetap cantik dan juga berkualiti.

Sekiranya cetakan baju DTF printing ini diseterika secara kerap, design akan mengecut dan rosak. Oleh itu, jika anda ingin cetak baju dengan DTF printing, anda perlulah elakkan guna seterika pada kawasan printing untuk menjaga kualiti.

Penjagaan baju printing sangat penting bagi memastikan tahan lama dan tidak mudah rosak.

cetak baju

 

Menarik bukan perkongsian kita pada kali ini. Untuk ketahui lebih lanjut tentang Mafeya Apparel atau ada sebarang pertanyaan, anda boleh hubungi di talian 017-2290224. Juga boleh terus ke showroom kami yang terletak di Shah Alam, Selangor.

Kami menerima tempahan secara atas talian dan juga boleh membuat penghantaran ke destinasi yang anda inginkan.

LOKASI SHOWROOM

Mafeya Apparel

TEAM CETAK (Kilang Printing T- Shirt & Embroidery)

32-A, Jalan Kristal J7/J,

Seksyen 7, 40000 Shah Alam,

Selangor Darul Ehsan.

WAKTU PEJABAT

Isnin hingga Jumaat (9:00 am – 6:00 pm)

Sabtu (9:00 am – 1:00 pm)

Ahad & Cuti Umum – TUTUP

HOTLINE

+6 03 – 5523 6690 (Office)

Ikuti Team Cetak di Facebook dan Instagram untuk dapatkan kemaskini terkini.

Tiada komen lagi. Jadi yang pertama tinggalkan komen!

Buat Komen

Nota: Alamat e-mel anda tidak akan dikongsi oleh pihak ketiga. Ruang bertanda * adalah wajib diisi.

Pertanyaan

Anda ada persoalan mengenai produk atau perkhidmatan kami?

Bercakap dengan kami melalui WhatsApp untuk respon yang lebih pantas. Kami sedia membantu anda.

WhatsApp Kami
Daftar Ejen WhatsApp